fbpx

Sportlétesítmények

A Tatabányán található Sportlétesítmények alatt egy olyan komplex épület,- és területegyüttest értünk, amit költőien akár a „sport paradicsomának” is hívhatnánk, hiszen rengeteg sportág bölcsője és otthona.

A létesítmény nagy egységei-Földi Imre Sportcsarnok, Grosics Gyula Stadion élőfüves és műfüves labdarúgó pálya, nemzetközi minősítésű, 2020-ban felújított 6 futósávos atlétikai pálya, a Veres Győző Súlyemelőterem, Tekecsarnok, Futófolyosó, Ugrócsarnok és az Ökölvívócsarnok- a mai kor követelményeinek megfelelően felszerelve és kialakítva biztosítják a sportolóink részére a megfelelő felkészülési és versenyzési környezetet.

A Sportlétesítmények termei bérelhetőek sportolási célzattal, illetve rendezvények kiemelt helyszíneként. A bérelhető termek a "Terembérlés" menüpont alatt találhatóak.

Földi Imre Sportcsarnok

A tatabányai körcsarnokot 1976-ban adták át a sportolóknak és a nagyközönségnek, ami akkor a kor követelményeinek teljesen megfelelt. Az idő haladtával szükségszerűen megkezdődött a létesítmény komfortfokozatának javítása. Műanyag székek kerültek a nézőtér alsó részére, majd a folyamat az emeleti szektorokban is folytatódott, így ma már mindenki különálló, kényelmes ülőkén izgulhatja, vagy éppen szórakozhatja végig az aktuális rendezvényt. A 2009-es évben pedig, az emeleti öltözők és mosdók, valamint VIP-helyek kerültek a nézőtérrel szemközti oldalra.

Ez a csarnok az elmúlt 32 évben egészen fantasztikus eseményeknek adott otthon. A nem „sportszerű” rendezvények sorát színesítik, a különböző cégek hivatalos és családi programjai, könnyűzenei koncertek, de volt itt már nagy sikerű sport- és luxusautó bemutató, autós kiállítás. A könnyűzene szerelmeseit a blues királya John Mayal szórakoztatta a 90-es években, de rendszeresen jár ide Demjén Rózsi, Majka, Kowalsky meg a Vega, Kárpátia és megannyi rockbanda, az Experidance társulata és a nagy létszámú Stand Up show-k kedvelt helyszínévé vált.

Egy ilyen létesítménynek azonban mégis a nagy mérkőzések, emlékezetes csaták adják az igazi patináját. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Tatabánya férfi kézilabda csapat négy bajnoki aranyérméből hármat itt alapozott meg, a két Magyar Kupa-győzelemből pedig a másodikat. Járt ebben a csarnokban a Gummersbach, amikor a kék-fehérek a KEK-ben a harmadik helyen zártak, a BEK-meccsen a Dukla Praha, IHF-kupában a Grosswaldstadt, vagy éppen a Vikingur Reykjavik.

Rendeztek itt súlyemelő- és ökölvívó OB-t sok-sok hazai bajnoki címmel, éremmel, karate Világ Kupát, valamint súlyemelő Duna-kupát. Sőt itt vívta ki a röplabdadöntőben szereplés jogát a Vértes Volán SE női gárdája is, annak az aranyéremnek is itt rakták le a fundamentumát.

Veres Győző Súlyemelőterem

A sportág helyi művelői huszonegy évvel a Tatabánya súlyemelő szakosztályának megalapítását követően- 1972-ben, éppen akkor, amikor Földi Imre, a nemzet sportolója, a Müncheni olimpián aranyérmet szerzett- jutottak új, korszerű, jól felszerelt edzőbázishoz.

Azóta generációk nevelkedtek ebben a teremben, értek hazai, vagy éppen nemzetközi klasszissá. Arról nem is szólva, hogy jó néhány, tatabányai egyéni- és csapatbajnoki aranyérmet is itt „kovácsoltak”.

Tekecsarnok

1956". január elsején adták át a tekecsarnokot a sportág híveinek. Azóta is Tatabánya egyik legkedveltebb szabadidős létesítménye. Talán kevesen gondolnák, de a városi bajnokságban – némi túlzással – annyian érintettek, mint a kispályás fociban, és legalább olyan komolyan is veszik a pontvadászatot.

Korábban, női-és férficsapat egyaránt indult a nemzeti bajnokságban. A férfi gárda kifejezetten jó erőkből állt, mégis az igazi sikerek a hölgyek nevéhez fűződnek. A TSC női együttese 52 éves fennállása alatt csak egyetlenegyszer nem volt tagja az élvonalnak. Itt kezdte pályafutását a kétszeres világbajnok Vati Ágnes, innen lett válogatott Koczkás Gizella, Povedákné, aki ma is tagja az extraligás alakulatnak. De innen indult útjára a sportkarrierje Lovász Krisztinának, Balla Ildikónak, Suhai Évának, a Zsiros-testvéreknek és Méhész Anitának is, akik valamennyien vagy a felnőtt, vagy a különböző korosztályos válogatottakban képviselhették Tatabánya színeit.

Az elmúlt 52 évben rengeteg változáson ment keresztül maga a csarnok és a pálya is. Többször felújították, és ma már a kor követelményeinek megfelelő létesítmény fogadja a vendégeket és a sportolókat egyaránt.

Ökölvívócsarnok

Hetven éve honosodott meg a sportág a megyeszékhelyen. A város jóvoltából a ’90-es évek közepén alakították ki az ökölvívók új bázisát. Rengeteg tehetséges fiatalnak biztosít mind a mai napig edzési lehetőséget. Bizonyítva az itt folyó kiváló munka eredményességét, 2021. júliusában hatalmas sikert ért el a Tatabányai Sport Club ifjú ökölvívója, aki az 57 kg-os súlycsoportban aranyérmet nyert a Tbilisziben rendezett junior Európa-bajnokságon!

Grosics Gyula Stadion

A labdarúgás a sportágak közül a leghamarabb honosodott meg a megyeszékhelyen. A ma is működő stadiont 1946-ban adták át, ahol a’70-es évek elején történt az első jelentősebb felújítás, amikor az úgynevezett korzó részt elbontották, viszont az ülőhelyeket mind befedték. Ez idő alatt, és azóta is a gyepfelületet már többször felújították.

2001-ben az ülőhelyi részt műanyag székekkel szerelték fel. A munkálatok 2005-2006-ban folytatódtak. Ekkor a stadiont új kerítéssel övezték, korszerűsítették az egykori állóhelyeket, valamint – a vendég szurkolók szektora és a biztonsági zóna kivételével – mindenhova elegáns műanyag székeket helyeztek el.

Különleges atmoszférájú hely ez a stadion, ami talán nem is véletlen, hiszen sok mindent megélt és látott már. A ’60-as években például a Rappan-kupában a holland Ajaxot, a svájci Servette-t, vagy a francia Nancy-t legyőző Bányászt. A Közép-Európa Kupában a Bologna-t kiütő kék-fehéreket, aztán az UEFA-kupában a St. Etienne-t, a VfB Stuttgart-ot, a Real Madridot, a portugál Guimares-t és a KEK-ben a Rapid Wien-t. De rendeztek itt U 19-es Európa-bajnoki selejtezőt, és szerepelt itt a magyar olimpiai válogatott is.

Atlétika

Az atlétika szakosztály a Tatabányai Sport Club egyik legeredményesebb szakosztálya, ahol a sportolóink a kiváló edzők segítségével hazai-és nemzetközi sikereket érnek el évtizedek óta.

Sportszakmai tevékenységük elismeréseként a Magyar Atlétikai Szövetség és a város segítségével 2017-ben felépült az atlétikai edző ugrócsarnok, valamint 2020-ban felújították a Grosics Gyula Stadionban található atlétikai pályát. Ezen a pályán rendezhettük meg 2021-ben a Magyar Nagydíj Sorozat Tatabánya Nemzetközi Atlétika Versenyt, amely egyben olimpiai kvalifikációs versenynek is minősült.
Továbbá a magyar atlétikai dobó-és ugró válogatott rendszeresen itt készül fel a hazai-és nemzetközi versenyekre.


“”

“”